Zobacz temat
RC Radom » Nasze latajace modele » Relacje z budowy
 Drukuj temat
Schnellbot S-100 Italeri 1/35 RC
Andy
A nie wiem czy da rade nagwintować pręt o średnicy około 3 mm na M4

- no "raczej" nie da się:
przy gwincie zewnętrznym M4 otrzymujemy średnicę zewnętrzną gwintu od 3,978 do 3,838, natomiast otrzymana średnica wewnętrzna gwintu to od 3,523 do 3,433.
A Ty Michale masz tylko 3,000 mm - Nie wiem
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gif

gruby9999
Witam

Obecnie prace stoją beczyNie wiem brak czasu ( wesele za pasem )

Ale miedzy czasie dorobiłem przejścia na śruby i wygląda to tak :

i1073.photobucket.com/albums/w399/gruby9999/SCHNELLBOOT/20140421_105204_zpsae21b225.jpg

i1073.photobucket.com/albums/w399/gruby9999/SCHNELLBOOT/20140421_105216_zpsbb195cbf.jpg

i1073.photobucket.com/albums/w399/gruby9999/SCHNELLBOOT/20140421_105224_zpsa782b936.jpg

i1073.photobucket.com/albums/w399/gruby9999/SCHNELLBOOT/20140421_104830_zpsdf0e9dc3.jpg

Oczywiście wyskoczył kolejny problem

A mianowicie śruby maja tendencje do okręcania sie i po kilku próbach w zamkniętym zbiorniku wodnym ( wanna) odkręca sie albo sama śruba albo z przejściówka
Nie chce przyklejać tego na stałe bo wiadomo rożnie to bywa , za jakiś czas może bede musiał wymienić śrubę a te nie sa wcale tanie i nie chce tez ich pogubić podczas eksploatacji w jakimś zbiorniku wodnym ....
Czy może trzeba zastosować gwinty lewe prawe ?

Przy okazji jak odróżnić śrubę prawa od lewej ? Bo jak kupiłem to nie były opisane prawa czy lewa ....

Może macie jakiś pomysł ?

Wesołych Świąt i smacznego jajka
Michał.

Andy
gruby9999 napisał: ...Czy może trzeba zastosować gwinty lewe prawe ?...

- oczywiście, że należy zastosować takie właśnie rozwiązanie. Nie wiem gdzie kupowałeś swoje śruby, ale w sklepie, który kiedyś polecałem każda śruba jest opisana w specyfikacji - L (lewa), R (prawa):
Śruby do modeli pływających - Modelemax
Śruby powinny być zastosowane w zależności od rozwiązania konstrukcyjnego napędu oraz powinny spełniać podstawową zasadę: zawsze gwint na wale do przykręcenia śruby powinien mieć gwint przeciwny do obrotów śruby - czyli jak śruba L (czyli obroty wału w lewo patrząc od tyłu na model) to gwint na wale powinien być prawy - czyli dokręcasz śrubę w prawo i przy śrubach R gwint na wale lewy.
Andy rcradom.pl/admin/foto/stukas.gif

gruby9999
Witam

Panowie mam takie pytanko do was a raczej prośbę czy ktos nie pomógł by mi ustawić moją apke turnigy 9XR W chwili obecnej race nad schnel'm ustały po przeprowadzce troche zapał ustał ale jestem w trakcie budowy czołgu 1:16 i powoli chęci do schnela powracają Uśmiech i nie mogę nie potrafię ustawić swojej apki bo sie na tym nie znam dopiero stawiam pierwsze kroki w RC .

I tak na marginesie bylby ktos zainteresowany mitsubishi zero w skali 1:5 ? tzn plany i wyciete laserowo wregi kadłuba i skrzydeł ... jak cos to proszeo PW Uśmiech
Michał.

czarny
Co chcesz ustawić to pomogę ci. Powiedz jakie masz problemy.
Extra Little OSMax10
QUAD TBS DISCOVERY clone

gruby9999
Witajcie

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł co trzeba poprawić aby otwierało się do końca ??

https://youtube.c...c-3bo6-f9S
Michał.

Przejdź do forum: